La Unitat Central de Robatoris amb Força i Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra ha rastrejat des de començaments d'any una trentena de robatoris en pisos on s'han emportat obres d'art i en empreses del món artístic, fent gestions per recuperar el material sostret. La subinspectora cap de la unitat dels Mossos, Llum Prados, assegura que per investigar els moviments d'una peça d'art robada ara utilitzen molt internet, comprovant les subhastes en línia, el que els permet agilitar les recerques.
També treballen amb una base de dades de l'Interpol creada el 1995 en què tots els països pugen fotos d'objectes artístics sostrets i que actualment té uns 400.000 objectes. Segons l'experta de Mossos, les noves tecnologies faciliten seguir el rastre d'una obra d'art robada, si bé "contrastar les fotografies dels objectes robats amb el que s'està venent al mercat és la base de la investigació", a més de tenir contactes amb el mercat de l'art per tenir avisos davant de casos sospitosos.
Investigar els robatoris de patrimoni històric requereix, segons Prados, "molta rapidesa", perquè es venen en mercats internacionals, pel que corren el risc que la peça surti en molt poc temps cap a la resta d'Europa i els Estats Units, el que dificulta molt l'avanç de les indagacions.
Els exemples
A l'abril, per exemple, van aconseguir recuperar vuit peces espoliades en un jaciment egipci que tenia un antiquari de Barcelona; s'havien venut a Alemanya, van passar per Anglaterra i van acabar a la capital catalana, i gràcies a un expert de la Universitat de Barcelona van descobrir aquests objectes saquejats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada